Structura filmului lacrimal

Posted on Posted in articole

Noi ne gândim de obicei la faptul că lacrimile umezesc ochii atunci când plângem sau atunci când „ne curg” ochii. Cu toate acestea, este necesară producerea continuă a unei pelicule subţiri de lacrimi care să fie distribuită pe suprafaţa ochilor pentru a le asigura umezirea. Această peliculă care asigură umectarea suprafetei oculare este numită film lacrimal.

Filmul lacrimal asigură unul dintre mecanismele naturale ale organismului pentru protejarea suprafeţei ochilor împotriva efectelor iritante ale prafului şi ale altor particule din aer, precum şi împotriva infecţiilor. Filmul lacrimal ajută la realizarea unei suprafeţe netede, astfel încât vederea să rămână limpede şi fără deformări, iar ochii să fie lubrifiaţi şi cu o stare de confort.

În mod tradiţional se consideră că pelicula lacrimală ar avea trei straturi distincte:

  • un strat exterior lipidic (uleios)
  • un strat apos care reprezintă 90% din volumul filmului lacrimal; şi
  • un strat de mucine care acoperă suprafaţa corneei.

Cu toate acestea, în prezent este recunoscut faptul că în loc de trei straturi distincte, filmul lacrimal este compus de fapt dintr-un strat lipidic extern şi dintr-un gradient apos care încorporează concentraţii variabile de lipide şi mucine pe întreaga sa suprafaţă.

În plus, mucinele din structura filmului lacrimal joacă un rol mult mai activ în menţinerea stabilităţii filmului lacrimal decât se credea până acum.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.