Cristalinul

Posted on Posted in articole

Cristalinul este unul din mediile transparente ale ochiului. Acesta funcționează ca o lentilă, razele de lumină captate suferind în ochi 3 refracții, dintre acestea 2 având loc în cristalin.

Cristalinul își modifică curbura pentru ca imaginea să se formeze clar pe retină. Astfel, pentru vederea de aproape cristalinul se bombează, iar pentru vederea la distanță se aplatizează (alungește). La un ochi normal imaginea se formează corect pe retină între distanțe de 10-15 cm și 6 m. Există un punct la care cristalinul este aplatizat la maximum. Peste această distanță vedem clar, fără să mai aibă loc turtirea lui, iar vederea se face fără efort.

Pierderea elasticității cristalinului se numește prezbitism. Aceasta apare de obicei la bătrânețe și se corectează prin purtarea de ochelari cu lentile convergente. Opacifierea cristalinului reprezintă boala numită cataractă. Aceasta se tratează prin operație.

Umoarea apoasa umple camera anterioara si cea posterioara a globului acular.Ea are rolul de nutritie a componentelor vasculare si determina presiunea in interiorul globului ocular.cresterea presiunii se atesta la bolnavi de glaucoma.Corpul vitros se afla in camera obscura,mentine forma globului ocular,are rol trofic.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.